čtvrtek 4. dubna 2013

Kterého GSM operátora si vybrat pro dálkový přenos dat ?

  • Jedno hledisko je pokrytí signálem v místě váhy, což si lze přímo prakticky ověřit z běžného mobilního telefonu. Na stanovišti, kde bude váha s dálkovým přenosem umístěna, si pošlete sms zprávu sám/sama sobě. Je potřeba si jen uvědomit, že ověřujete toho operátora, jehož SIM kartu máte v telefonu právě vloženu. Pokud přenos sms zpráv nefunguje, zkuste jiného operátora. 
  • Druhé hlavní hledisko jsou provozní náklady na dálkový přenos, čemuž je věnován zbytek tohoto příspěvku.

Z důvodu co nejnižších provozních nákladů používá váha (resp. komunikátor) pouze sms zprávy. Datový přenos ani připojení k Internetu se záměrně nevyužívají. Potřebujete 2 SIM karty (jednu do váhy, resp. do komunikátoru, a druhou do modemu u počítače). Z preventivních důvodů si nechte na obou těchto SIM kartách zablokovat veškeré služby, kromě zmíněných sms, a to již při jejich pořizování. Za příjem sms zpráv se v tuzemsku neplatí nic, platí se pouze za jejich odesílání. 

Do 1 sms zprávy (je-li připojena 1 váha) se vejde záznam 16 měření. Pro názornost lze uvést praktický příklad nastavení pro zimní a letní období.
V zimě:
Záznam si zvolíte např. 2x denně, třeba ráno ve 4 hodiny a odpoledne v 16 hodin, abyste si pro informaci zachytili minimální a maximální zimní teploty na stanovišti. Do 1 sms se tak vejde záznam za 8 dnů a v zimě si proto můžete nechat posílat pouze 1 sms týdně (v úlech stejně jen plynule ubývají zásoby).
V létě:
Při snůšce je dobré si zvolit častější záznam, třeba 4x nebo 8x denně, abyste viděli průběh a charakter snůšky. Do 1 sms se pak vejde záznam za 4 nebo 2 dny. V létě je také vhodné si nechat posílat data častěji než v zimě, každý den anebo jednou za 2 nebo za 3 dny, abyste mohli dle potřeby včas přidat nástavky, vytočit, přestěhovat kočovné stanoviště apod.

Je patrné, že nás zajímá hlavně cena 1 sms a dále to, zda nám daný operátor tahá z kapes nějaké další poplatky, anebo nás k nějakým výdajům nutí, ikdyž bychom třeba chtěli dálkový přenos na nějakou dobu (dočasně) např. zastavit. K datu 4.4.2013 jsou ceny a některé podmínky u hlavních operátorů v České republice u vybraných tarifů (nejlépe s nulovým paušálem) následující (ceny jsou včetně DPH).
  • O2-Telefonica:
tarif "O2-ZERO", paušál 0,- Kč, cena 1 sms 2,00 Kč.
  • Vodafone:
tarif "0 SMS FÉR", paušál 0,- Kč, cena 1 sms 1,51 Kč.
  • T-Mobile:
tarif "M2M mini", paušál 18,15 Kč měsíčně (smlouva na dobu neurčitou) nebo 12,10 Kč měsíčně (smlouva na dobu určitou, na 2 roky), cena 1 sms 3,03 Kč.
  • SIM karty s "dobíjením" kreditu (od kteréhokoliv operátora):
anebo jakýkoliv jiný tarif, než výše uvedený, samozřejmě můžete použít také. Kromě ceny za 1 sms si však vždy zvažte celkové podmínky, na které je vázáno jejich použití.

Závěr:
Z funkčního hlediska můžeme z našich zkušeností doporučit O2-Telefonicu (tarif O2-ZERO), která má dobré pokrytí a po zapnutí počítače (tj. připojení modemu k napájení) má rychlé načtení čekajících SMS s daty. U Vodafonu nám trvalo načtení dat (tj. zpoždění, než jsou po zapnutí modemu SMS s daty doručeny) vždy déle.
Z ekonomického hlediska vyplývá, že u výše uvedených tarifů je nejméně výhodný T-Mobile, který žádný tarif s nulovým paušálem neposkytuje a musíte tak platit, ikdyž neodešlete ani 1 SMS. Ne že by ti druzí byli ve své obchodní politice méně úskoční, ale v tomto případě se chovají trochu slušněji.

Žádné komentáře:

Okomentovat